Sahabat-sahabat ana...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته بسم الله الرحمن الرحيم..الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين

11/05/2011

Bulan Haji... Telah Tiba Lagi...

Assalamua'laikum... pejam celik, pejam celik, dan pejam tak celik-celik, insyaallah kita bakal bertemu dengan Aidiladha pada esok hari. Dan semalam diberitakan bahawa seramai 28,000 jemaah haji Malaysia yang merupakan antara kira-kira tiga juta jemaah haji dari seluruh dunia yang mula bergerak menuju ke Arafah kira-kira 20 km dari dari Mekah bagi melaksanakan ibadah wukuf.Tahniah kepada mereka yang telah terpilih menjadi tetamu Allah pada musim haji pada kali ni, semoga mendapat haji mabrur...
Dan hari esok juga bakal menyaksikan haiwan-haiwan qurban ditumbangkan dalam melaksanakan ibadah Qurban. Time ni la waktu gumbira bagi golongan penerima daging qurban termasuklah golongan fakir miskin. Mungkin ada diantara orang-orang miskin yang hanya dapat merasa makan daging setahun sekali iaitu time raya qurban ni je. So, lakukanlah ibadah qurban ni dengan seikhlas hati ye. Jaga rukun serta adab-adab dalam ibadah qurban ni supaya qurban kita tak sia-sia.
Kat bawah ni ada la sedikit maklumat tentang ibadah Qurban ni. Hah, sila la baca...

 • Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an'am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.
 • Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

 • Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.

 • Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta'yin) untuk melaksanakannya seperti seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Jika tidak dilakukan dalam keadaan ini maka hukumnya adalah haram.

 • Daging qurban wajib tidak dibenarkan untuk dimakan oleh yang empunya qurban dan tanggungannya.
NIAT IBADAH QURBAN

 • Tidak memadai jika seseorang itu hanya membeli binatang dengan niat hendak diqurbankan tanpa dilafazkan niat itu.
 • Disyaratkan berniat ketika menyembelih binatang qurban jika dilakukan sendiri. Adalah memadai jika orang yang berwakil itu berniat ketika wakilnya menyembelih korban berkenaan dengan disaksikan oleh orang yang berwakil tadi.
 • Walaubagaimanapun adalah lebih baik orang berwakil itu, ketika menyerahkan korban, menyuruh wakilnya berniat bagi pihak dirinya ketika dia menyembelih korban tersebut.
 • Tidak disyaratkan niat jika melakukan qurban nazar.

HUKUM QURBAN BAGI PIHAK ORANG LAIN

 1. Tidak sah menyembelih korban bagi pihak orang lain yang hidup dengan tiada izinnya.
 2. Begitu juga bagi pihak orang yang telah mati dengan tiada wasiat atau pesanan daripadanya.
 3. Apabila qurban itu dilakukan kerana wasiat simati maka wajib disedekahkan kesemuanya.

PERKARA-PERKARA SUNAT KETIKA QURBAN

 • Apabila menjelang 10 Zulhijjah, tidak digalakkan empunya qurban memotong rambut dan kukunya sehingga dia melaksanakan ibadah qurban.
 • Semasa menyembelih binatang qurban disunatkan :
   1. Membaca Bismillahirrohmanirrahim
   2. Berselawat ke atas Nabi Sallallahu 'Alaihi Wasallam.
   3. Menghadapkan binatang itu ke arah kiblat di atas rusuk kirinya.
   4. Bertakbir sebelum membaca Bismilah dan selepasnya.
   5. Membaca doa : Maksudnya: "Ini adalah nikmat daripada Mu dan aku mendekatkan diri kepadaMu dengannya."
 • Sebaik-baiknya ibadah qurban ini dilaksanakan sendiri tetapi harus diwakilkan kepada orang lain.

 Wallahu'allam...Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...